Γρ. Αλεξόπουλος: Πώς θα γίνουμε μια «έξυπνη περιοχή» για θέματα σεισμών – Συνάντηση με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Νίκο Μελή

Τις δυνατότητες που υπάρχουν για την περιοχή της Αχαΐας σε σχέση με τις ειδοποιήσεις, τις μετρήσεις και τις καταγραφές των σεισμών, αλλά και την εκπαίδευση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των δονήσεων,  συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο  Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας  Νίκος Μελής κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο γραφείο του κ. Αλεξόπουλου, παρουσία και του κ. Γιάννη Μπάφα, προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της  Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει με θέρμη το αίτημα χρηματοδότησης  του ερευνητικού προγράμματος του  Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας (TURNkey project) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ερευνητικό και καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης  Horizon 2020, καθώς το πρόγραμμα του Γεωδυναμικού έχει μπει στην τελική ευθεία χρηματοδότησης ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα.
Πέραν της στήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την προσπάθεια χρηματοδότησης του πολύ σημαντικού αυτού project που έχει ως σημείο εφαρμογής την Αχαΐα και τον δυτικό Κορινθιακό, στηρίζουν και οι δήμοι Καλαβρύτων, Αιγιαλείας και Δωρίδος οι οποίοι στη συνέχεια, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, θα υποστηρίξουν ανάλογα την πιλοτική εφαρμογή του στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αχαΐα, όπως τόνισε ο κ. Μελής «έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς  η συχνότητα των   μεσαίου μεγέθους σεισμών που μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν αναστάτωση στην καθημερινότητα είναι μεγάλη. Είναι μια ιδανική περιοχή για τέτοιου είδους εφαρμογές και για αυτό την επιλέξαμε».

Το TURNkey αφορά την τοποθέτηση (σε δημόσια κτίρια, σε κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και κτίρια όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών), αισθητήρων και επιταχυνσιογράφων, μέσω των οποίων συγκεντρώνονται πληροφορίες και προειδοποιητικά μηνύματα για σεισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή, δίνοντας παράλληλα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των κτιρίων.
Το σύστημα αυτό παρέχει μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων, από την εκπαίδευση των μαθητών και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασής τους στην αρχή της εκδήλωσης ενός σεισμού και πριν αυτός γίνει αισθητός, την αποστολή ηχητικών μηνυμάτων με οδηγίες ανάλογα με την ένταση αισθητότητας του σεισμού σε δημόσιους χώρους, μέχρι τη συνεισφορά στις μελέτες μέγιστης επιτάχυνσης και καταγραφής δονήσεων από τους ειδικούς και τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ανά πάσα  στιγμή.

Σε περίπτωση που αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτηθεί, τότε  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, θα ενισχυθεί με 30 αισθητήρες εκ των οποίων οι 20 θα τοποθετηθούν στην Αχαΐα.

Οι κκ. Αλεξόπουλος και Μελής συζήτησαν επίσης  το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της εφαρμογής και με άλλα σύγχρονα εργαλεία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας earthquake smart cities  με σημείο αναφοράς την Πάτρα που είναι και η πρωτεύουσα του νομού.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε τέτοια καινοτόμα προγράμματα για την περιοχή μας η οποία είναι μια σεισμογενής περιοχή και να προωθούμε μέσω αυτών και το θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών, κάτι που εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο καθώς θέτει τις βάσεις για το μέλλον. Είμαι αισιόδοξος για την χρηματοδότηση του προγράμματος που θα μας δώσει την δυνατότητα να γίνουμε ένας «έξυπνος νομός» για θέματα σεισμών, να αποκτήσουμε «έξυπνες πόλεις» που θα  κοιτάζουν στο μέλλον και θα συστήνονται με το καινοτόμο προφίλ τους» δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος.