Γεροβασίλη: Άμεσα η e-αξιολόγηση -Έρχεται η προσωπική κάρτα υπαλλήλου

Να επικαιροποιηθεί η σχέση πολίτη και κράτους, είναι ο στόχος της τριετούς Στρατηγικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, στην «Κυριακάτικη KontraNews». «Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ του πολίτη και του κράτους είναι η θεμέλια λίθος για το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος», παρατηρεί η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

«Ο στόχος μας είναι να παρέχουμε στους ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης σύγχρονα εργαλεία, τεχνογνωσία και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο φιλικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ικανοποιώντας τις ανάγκες του 21ου αιώνα», λέει για τους δημόσιους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας ότι «δείγματα της μεγάλης αυτής αλλαγής έχουν γίνει ήδη κατανοητά στους πολίτες. Οι 53.540 ψηφιακές υπογραφές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα σε δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες είναι ένα απτό παράδειγμα επίσπευσης των διαδικασιών», συμπληρώνει η υπουργός.

Από τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, στα νέα ψηφιακά οργανογράμματα, στην επιλογή διοικητικών Γενικών Γραμματέων, στις κρίσεις Προϊσταμένων μετά από δεκαετίες και στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, «ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει με πελατειακές επιδιώξεις», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, μιλώντας για ένα «πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που αλλάζουν τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στους πολίτες, με ψηφιακές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό ΚΕΠ».

Ηλεκτρονική αξιολόγηση

Η προετοιμασία του νέου τύπου αξιολόγησης, ο οποίος θα αφορά την αξιολόγηση του 2017 με την μοναδική αλλαγή να αφορά τον ηλεκτρονικό τρόπο των διαδικασιών, φαίνεται ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη της υπουργού, η οποία αναφέρει ότι «ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, ώστε ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να έχει άμεση πρόσβαση στις απαιτούμενες διαδικασίες».

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη ανέφερε στο υπουργείο αρχικά «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φόβο και την καχυποψία των ανθρώπων της Δημόσιας Διοίκησης, που ήταν εύλογα σε ένα βαθμό, μετά τα όσα βίωσαν με την τιμωρητική «αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

«Οι νομοθετικές μας ωστόσο παρεμβάσεις», συμπλήρωσε η υπουργός, «με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπαλλήλων και της εργασιακής ειρήνης στις δομές του δημόσιου τομέα, λειτούργησαν καταλυτικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».

Κάρτα υπαλλήλου

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, πιο γνωστό ως «Απογραφή» και σύμφωνα με την ίδια, προχωρά «ένα στρατηγικό έργο τους επόμενους μήνες».

«Έχουμε ήδη συντάξει το τεχνικό δελτίο, ώστε να δημοπρατήσουμε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το έργο του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS)».

Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός, η κάρτα θα καταγράφει τα πάντα: «Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργεί την προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου και θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την υπηρεσιακή του διαδρομή. Από την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωσή, τις εκθέσεις αξιολόγησης, φτάνοντας μέχρι την έκδοση της σύνταξής τους».

«Αντιλαμβάνεστε πόση γραφειοκρατία και πόσα έγγραφα αφαιρούνται με αυτό το έργο για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη.

 

 

aftodioikisi.gr