Γατί δεν πρέπει να πίνετε χυμό με άδειο στομάχι

Πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ώστε να πάρουν μια καλή δόση βιταμίνης C και να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ενέργεια.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Cell Metabolism, ο χυμός προκαλεί «υπερφόρτωση» στο πεπτικό σύστημα και διαταράσσει τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι χυμοί φρούτων έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρων που φτάνουν πολύ γρήγορα στο λεπτό έντερο μετά την κατανάλωσή τους.

Μετά από μια σύντομη περίοδο αποχής από το φαγητό, όπως συμβαίνει τυπικά μετά τον ύπνο, το έντερο αδυνατεί να διαχειριστεί τη μαζική εισροή φρουκτόζης κι έτσι αυτή «διαρρέει» στο παχύ έντερο. Εκεί, η φρουκτόζη έρχεται σε επαφή με τη μικροχλωρίδα, ένα σύνολο ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οποία δεν είναι «προγραμματισμένα» να διασπούν τα σάκχαρα.

AdTech Ad

 

Ζάχαρη με μέτρο και μόνο μετά από φαγητό

Αν και την επεξεργασία της ζάχαρης αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό το συκώτι, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι συγκεκριμένα για τη φρουκτόζη ο μεταβολισμός της λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το λεπτό έντερο επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τη φρουκτόζη όταν αυτή καταναλώνεται μετά από ένα γεύμα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Τζόσουα Ραμπινόουιτζ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, βάσει σχετικών πειραμάτων σε ποντίκια παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση φαγητού πριν την έκθεση σε σάκχαρα οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του λεπτού εντέρου, καλύτερη επεξεργασία της φρουκτόζης και μεγαλύτερη προστασία του μικροβιώματος από την επίδραση της ζάχαρης.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι λοιπόν ότι οι χυμοί φρούτων και άλλα ποτά πλούσια σε σάκχαρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και μόνο μετά από ένα γεύμα.

onmed.gr