Βαθύτατη θλίψη στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας από την εκδημία του Βασιλείου Ζήσιμου

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με βαθυτάτη θλίψη αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία ενός εκ των πλέον στενών και προσφιλεστάτων συνεργατών της, του αειμνήστου Βασιλείου Ζησίμου και σε επιστολή της αναφέρει:

– “Μετά από μία πολύμηνη ανδρεία και ιώβεια αντιμετώπιση της ασθένειάς του, ο κ. Βασίλης, από χθές το απόγευμα, έγινε κάτοικος της Βασιλείας του Θεού.

Μεγάλη η απώλεια για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για την πόλη των Καλαβρύτων αλλά και για όλους εμάς που αρκετές φορές συνεργαστήκαμε μαζί του και ζήσαμε από κοντά τον χαρισματικό αυτόν άνδρα με την βαθειά πίστη στο Θεό, με την οποία από τα νεανικά του χρόνια γαλουχήθηκε από την ευσεβή οικογένειά του.

Υπήρξε μαθητής της Αθωνιάδας και κατόπιν σπούδασε την θεολογική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών .

Ο Σεβασμιώτατος εκτιμώντας την μόρφωση, το ήθος, και την πολυσχιδή του προσωπικότητα, του ανέθεσε την θέση του Γενικού Διευθυντή του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού και Διακονικού Κέντρου στα Καλάβρυτα, στην υπηρεσία του οποίου μετ’ αφοσιώσεως και θυσιαστικής αγάπης αναλώθηκε και διηκόνησε για δεκαοκτώ συναπτά έτη. Φρόντισε με επιμέλεια για την άρτια και άψογη οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος, γενόμενος η ψυχή αλλά και ο κατεξοχήν στυλοβάτης του.

Συγχρόνως όμως υπήρξε πηγή καρδιακής αγάπης, ηθικής στηρίξεως, παρηγοριάς, ανθρώπινης επικοινωνίας για τους γέροντες και το προσωπικό, οι οποίοι    κοντά του ξεχνούσαν τα προβλήματά τους.

Φρόντισε με την δραστηριότητά και την ενεργητικότητά του να κάνει γνωστό το χώρο του Καλλιμανοπουλείου πανελληνίως, οργανώνοντας στις εγκαταστάσεις του Διακονικού Κέντρου ποικίλες νεανικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, Ημερίδες, φιλοξενίες υψηλών προσώπων, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων, πανελλήνιους Διαγωνισμούς και άλλες δραστηριότητες.

Ως βαθύς γνώστης και λάτρης της Βυζαντινής Μουσικής, για πολλά χρόνια υπηρέτησε το αναλόγιο του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, ενώ παράλληλα δίδαξε και μεταλαμπάδευσε στις νεώτερες γενιές των Καλαβρύτων τον πλούτο αυτό της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως.

Η μεγάλη αγάπη του για τα παιδιά και η θέλησή του να προσφέρει στους νέους ανθρώπους το λόγο του Θεού, απετέλεσε το έναυσμα ώστε, παρά τις πολλές υποχρεώσεις του, να φροντίζει κάθε χρόνο διά την οργάνωση και λειτουργία των κατασκηνωτικών περιόδων των αγοριών στις εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Νεανικού Κέντρου το ΟΡΑΜΑ, κοντά στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.

Γύρω του δημιούργησε με επιτυχία ένα θαυμαστό επιτελείο νέων σπουδαστών, στους οποίους μεταλαμπάδευσε την πηγαία αγάπη του, το όραμά του, τις αξίες εκείνες και τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κάνουν δημιουργικούς.

Ας αφήσουμε όμως τα αισθήματα και λόγια των ίδιων των κατασκηνωτών και των ομαδαρχών τους, να σκιαγραφήσουν τον Αρχηγό τους, τον αγαπητό σε όλους μας κ. Βασίλη, όπως τα εξέφρασαν με μοναδικό και πηγαίο τρόπο κατά την τελευταία κατασκηνωτική περίοδο τον Ιούλιο του 2014, τιμώντας την δωδεκάχρονη πολύτιμη παρουσία του και ανεκτίμητη προσφορά του στη νεότητα και ιδιαίτερα στην λειτουργία των Κατασκηνώσεων :

« Λένε ότι είναι πιο εύκολο να πετύχεις κάτι παρά να το διατηρήσεις. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Πιθανότατα η κατασκευή ενός χώρου σαν αυτόν, παρά τις δυσκολίες, να είναι πιο εύκολη από τη λειτουργία και διατήρησή του. Στη μεν κατασκευή έχεις να κάνεις με χαρτιά και υλικά αντικείμενα, στη δε λειτουργία με ανθρώπους. Τους κατασκηνωτές που είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας κατασκήνωσης και τα στελέχη. Στελέχη χωρίς εμπειρία τα οποία πρέπει να «εκπαιδευτούν». Το βασικό όμως με τον αρχηγό μας είναι ότι δε μας διδάσκει μόνο σε επίπεδο κατασκήνωσης. Με τη συμπεριφορά του και το χαρακτήρα του μας διδάσκει κυρίως σε επίπεδο ζωής. Για εμάς είναι ένα καταφύγιο, μια δροσοπηγή έμπνευσης, μια γέφυρα, ο Μωυσής μας. Είναι ο άνθρωπος που σε έλκει προσφέροντάς σου όχι μαγεία και κολακεία αλλά δυσκολίες και προκλήσεις. Που σου γεννάει τη θέληση να κάνεις όμορφα πράγματα. Που ακόμα και όταν διαφωνήσεις μαζί του δεν μπορείς, τελικά, να μην υποκύψεις στη γοητεία που σου ασκεί. Και τελικά είναι ο κυριότατος λόγος που αυτή η κατασκήνωση ζει και υπάρχει επί δώδεκα συναπτά έτη.

ΑΡΧΗΓΕ ΜΑΣ, σε ευχαριστούμε που μας επιτρέπεις να γευόμαστε λίγη από τη γοητεία σου.»

Για τον καθένα μας ο αείμνηστος Βασίλειος υπήρξε εν Χριστώ αδελφός, επιστήθιος φίλος, διδάσκαλος αλλά προπάντων άνθρωπος θυσιαστικής αγάπης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Πέμπτη 6η Αυγούστου 2015 και ώρα 12:00 στόν Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στόν Γέρακα Αττικής.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του”.

  ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ