Αποστόλου στη Βουλή: Δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων λόγω ΑΤΑΚ, ελαστικά θα εφαρμοστεί το μέτρο

«Σε καµία περίπτωση δεν τίθεται κίνδυνος στην ενεργοποίηση των δικαιωµάτων ενίσχυσης και στην πληρωµή όλων των λοιπών καθεστώτων ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018, εφόσον τα αγροτεµάχια που δηλώνονται από τους γεωργούς είναι επιλέξιµα και στη νόµιµη διάθεσή τους, ενώ θα εξεταστούν τυχόν περιπτώσεις αδυναµίας διαθεσιµότητας του Α.Τ.ΑΚ., πέραν των αναγραφοµένων στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ». Αυτό ανέφερε στις 12 Ιουνίου 2018, απαντώντας εγγράφως σε σχετική Αναφορά του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανασίου Δαβάκη, στο ελλληνικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Το σχετικό έγγραφο φέρνει στη δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος.

Απαντώντας στην Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. ∆αβάκης, «σας πληροφορούµε», αναφέρει ο υπουργός «τα εξής: Αναφορικά µε την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθµού Ταυτότητας του Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018, επισηµαίνεται ότι:

  • Η αναγραφή του Αριθµού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του αγροτεµαχίου, όπως αποτυπώνεται στην Περιουσιακή Κατάσταση του ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωτική στην περίπτωση της δήλωσης ιδιόκτητων αγροτεµαχίων.
  • Η αναγραφή του Αριθµού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του αγροτεµαχίου στην περίπτωση της δήλωσης ενοικιαζόµενων αγροτεµαχίων είναι επιθυµητή αλλά όχι υποχρεωτική για τις αιτήσεις έτους 2018.

Σηµειώνεται ότι περιπτώσεις ιδιόκτητων αγροτεµαχίων που εξαιρούνται από την υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ., αναφέρονται σε ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως, διαδικασίες κληρονοµιών σε εξέλιξη, περιπτώσεις ιδιοκτητών µόνιµων κατοίκων εξωτερικού κ.ά.).

Επίσης, σύµφωνα µε το από 23/03/2018 ∆ελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ): όσα µισθωµένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ. θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώµατά τους µε την υποχρέωση να προσκοµίσουν τον Α.Τ.ΑΚ. µέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣ∆Ε της επόµενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκοµίσουν συµβόλαιο µίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι το ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιµετώπισαν στο σύνολό τους τα µέχρι τώρα προβλήµατα και τις δυσκολίες που τέθηκαν από διάφορους φορείς, µε γνώµονα πάντα τη συµµόρφωση µε τις υποδείξεις των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων της χώρας για ενίσχυση της διαφάνειας, την ίση µεταχείριση των γεωργών και τη διασφάλιση του δηµοσίου συµφέροντος, αξιοποιώντας σύγχρονες µηχανογραφικές τεχνικές δυνατότητες και λαµβάνοντας υπόψη ορισµένες κατηγορίες ιδιότυπων ιδιοκτησιακών καθεστώτων».

Η Αναφορά του κ. Δαβάκη

Αλέξανδρος Μπίκας
agrotypos.gr