“Έφυγε” ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Σπύρος Υφαντής

Ίδρυσε το 1987 τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας, της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Ο Σπυρίδων Υφαντής γεννήθηκε και τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Νεοχωράκι του Δήμου Πέτα Άρτας τον Απρίλιο του 1937, ενώ συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Αρρένων στην Άρτα. Το 1958 άρχισε τις σπουδές του στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και τον Ιούλιο του 1960 απεφοίτησε.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1964 διορίζεται διδάσκαλος στο Χαλίκιον Σιβίστης στην Ευρυτανία και εν συνεχεία σε διάφορα σχολεία της επικράτειας, Άρτα, Αθήνα, Αιτωλοακαρνανία, Αίγιο και Ιωάννινα.

Ο εκκλησιαστικός πόθος αρχίζει για τον Σπύρο Υφαντή σε πολύ μικρή ηλικία. Η αγάπη και η δίψα για την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής άναψε μέσα του και προσπαθούσε ρωτώντας, διαβάζοντας ό,τι έπεφτε στα χέρια του, ακούγοντας, διερευνώντας και αντιγράφοντας ό,τι εύρισκε.

Υπηρέτησε τα αναλόγια των Ιερών Ναών Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως (1967-72) και στον Άγιο Σώστη (1972-74), στην Αιτωλοακαρνανία στην Αγία Τριάδα Παναιτωλίου (1975-76) και στον Άγιο Γεώργιο Ματαράγκας(1976-1985), στο Αίγιο στο Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης (1985-1990) και στα Ιωάννινα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Ο αγώνας του ήταν μεγάλος μα η αγάπη του για το Χριστό και τη Μουσική ήταν ακόμα μεγαλύτερος.

Στο Αίγιο τα δύο τελευταία χρόνια παραμονής του συγκατατέθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ Αμβρόσιος και ίδρυσε το 1987 τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας, της Ιεράς Μητρόπολης, αφού ο εκλιπών είχε ξεκινήσει να διδάσκει πριν ένα χρόνο (1987-1990).

Ύψιστη αναγνώριση του έργου του, έρχεται το Νοέμβριο του 2004 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απονείμει το Οφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (Μ.τ.Χ.Ε.).

Πολλοί σημερινοί πρωτοψάλτες και λαμπαδάριοι υπήρξαν μαθητές του, όχι μόνο από τα Ιωάννινα, αλλά και τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και δίδαξε.

Φρόσω Στιβαχτοπούλου – Σταυρίδη