ΧΥΤΑ Αιγείρας: Ομάδες περιφρούρησης και μπλόκο στα απορριμματοφόρα – Αύριο συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου


ΧΥΤΑ Αιγείρας: Ομάδες περιφρούρησης και μπλόκο στα απορριμματοφόρα – Αύριο συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας και η Επιτροπή Κατοίκων για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας προγραμματίζει σήμερα Δευτέρα στις 7 το βράδυ λαϊκή συνέλευση προκειμένου να οργανωθούν ομάδες περιφρούρησης και να στηθεί… «μπλόκο» στη διέλευση των απορριμματοφόρων από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου μέρα που λήγει η «κατάσταση έκτατης ανάγκης» και η άδεια του δήμου να φέρνει τα σκουπίδια στον «ΧΥΤΑ».  Εν τω μεταξύ για αύριο Τρίτη 13 Φεβρουαρίου  η Επιτροπή Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου με θέμα «Κλείσιμο του παράνομου και υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας». Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: 

–   » Ο καιρός πέρασε κι ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι της Αν. Αιγιάλειας εκείνο το περιβόητο Δημοτικό Συμβούλιο που θα έχει μόνο θέμα τον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από την 4η Διαχειριστική στα ερωτήματα που κατέθεσε η δικηγόρος.    Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου σε έγγραφο που υποβάλλαμε.    Ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει στη χωματερή που συνεχίζουν να την λένε ΧΥΤΑ.

Η δημοτική αρχή βέβαια, πανηγυρίζει επειδή βρήκε ένα ΧΥΤΑ στη Στερεά Ελλάδα για να δέχεται τα σκουπίδια του Αιγίου και της Συμπολιτείας για 16 μήνες περίπου. Και μετά; Προφανώς θα είναι άλλη δημοτική αρχή, οπότε δεν τους απασχολεί.

Όσο για τα σκουπίδια της Αν. Αιγιάλειας , θα συνεχίζουν να έρχονται εδώ με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας. Όλο αυτό το διάστημα και με τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε, φάνηκε καθαρά ότι εκεί που εμείς μιλάμε για κλείσιμο του ΧΥΤΑ, αυτοί λένε για «βελτίωση» και συνέχιση της λειτουργίας του.   Ο κ. δήμαρχος στην τελευταία μας συνάντηση, μας ανακοίνωσε ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει την άδεια της νόμιμης λειτουργίας του για μια πενταετία τουλάχιστον. Και αυτό όταν κανένα έργο αποκατάστασης από τον μακρύ κατάλογο των απαραίτητων να γίνουν, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Η συλλογή των στοιχείων για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το δικηγορικό γραφείο που έχουμε απευθυνθεί ολοκληρώνεται. Όμως για μας είναι καθαρό ότι όλοι αυτοί οι δρόμοι για να αποδώσουν απαιτούν την κινητοποίηση των κατοίκων.

Η τελευταία συνέλευση των κατοίκων αποφάσισε ότι από τις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα που λήγει η «κατάσταση έκτατης ανάγκης» και η άδεια του δήμου να φέρνει τα σκουπίδια στον «ΧΥΤΑ» κανένα απορριμματοφόρο δεν θα επιτρέψουμε να περάσει.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και ώρα 19. 00 μ.μ. στη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας , αφού γίνει ενημέρωση από το Δικηγορικό Γραφείο , θα οργανωθούν οι ομάδες περιφρούρησης και οι μορφές που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις μας.

Μέχρι εδώ. Δεν είμαστε η χωματερή της Αιγιάλειας . Παλεύουμε για την υγεία μας, παλεύουμε για τον τόπο μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα κερδίσουμε.

Αυτή τη φορά οι «υπεύθυνοι» θα σκεφτούν πολύ καλά που βάζουν την υπογραφή τους.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ