Κατολίσθηση στο ΧΥΤΑ Αιγείρας – Αναστολή λειτουργίας από σήμερα

Την Παρασκευή το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προκειμένου να συζητήσει το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θ. Παναγόπουλος, ζήτησε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, προκειμένου να γίνει νέα γεώτρηση και να ληφθούν νέα δείγματα ώστε να γίνει επανέλεγχος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας θα παραμείνει κλειστός από τις 14/1 και μέχρι ότου να βγουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα που θα εξεταστούν και θα δείχνουν ότι δεν υπάρχει βλάβη του υδροφόρου ορίζοντα.
Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, πλέον θα ισχύσουν οι προγραμματικές συμβάσεις που έχει ο Δήμος με πέντε ΧΥΤΑ (Ναύπακτος, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Μεσολόγγι και Δυτική Αχαΐα).

Σε επιστολή της η επιτροπή αγώνα για το ΧΥΤΑ Αιγείρας αναφέρει:

1.Την Τετάρτη 9 /1 καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και ορίστηκε η Τρίτη 15/1 ημερομηνία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής που ζητήσαμε.

2. Ο Δήμος Αιγιάλειας ενημερώθηκε αρμοδίως για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων την Πέμπτη 10/1 και την Παρασκευή 11/1 συνεδρίασε εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Αχαΐας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη Δευτέρα 14/1 , μέχρι να διερευνηθούν οι λόγοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και επανέλθουν οι μετρήσεις των γεωτρήσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

3. Το Σάββατο 12/1 έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση στον χώρο του ΧΥΤΑ, σε σημείο που εκτελούντο εργασίες για την επέκταση του κυττάρου. Μετά την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων από τη διαφυγή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων υγρών από το ΧΥΤΑ, τον υπερκορεσμό του κυττάρου, τη μη λειτουργία του βιοαερίου, του βιολογικού καθαρισμού κλπ προστίθεται και ο κίνδυνος της άμεσης κατάρρευσής του. Το γεγονός επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος και οι μόνες παρεμβάσεις που επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που επιφέρει.

4. Η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ που αποφάσισε η 4η διαχειριστική ενότητα για να εκτελέσει εργασίες περιορισμού της ρύπανσης, είναι μια μεγάλη νίκη του πολύμηνου και πολύπλευρου αγώνα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την εγκληματική μόλυνση που έχει επιφέρει σε όλη την περιοχή.

5. Η Επιτροπή Αγώνα και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αγιάλειας απαιτούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι να τελεσφορήσει η αίτηση του δήμου για νέα αδειοδότηση. Γι αυτό το λόγο, επιμένει στην κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων και την άμεση εκδίκασή τους, αφού θεωρεί ότι η απόφαση της 4ης διαχειριστικής ενότητας, δεν την καλύπτει, διεκδικώντας αντίστοιχη δικαστική απόφαση.

6. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα πρέπει να ελέγξει τον τρόπο διενέργειας των απαιτούμενων νέων γεωτρήσεων, ώστε να αποφευχθεί η μόνωσή τους με μπετονίτη όπως ο δήμαρχος έχει αναφέρει, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον έλεγχο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

7. Η επιτροπή αγώνα, σε συνεννόηση με τις δικηγόρους, επιμένει στην εκδίκαση της Προσωρινής Διαταγής την Τρίτη 15/01/2019 και ώρα 11 το πρωί, και καλεί τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν μαζικά στη δικαστική αίθουσα.

8. Την Τετάρτη 16/01/2019 στις 7 το απόγευμα καλεί σε τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας σε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας με θέμα τις νέες εξελίξεις και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για το οριστικό κλείσιμο του καρκινογόνου ΧΥΤΑ. Δηλώνουμε αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψουμε την επαναλειτουργία του.

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ – Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ