ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Συνταγματική έκρινε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, (κατά οριακή πλειοψηφία) το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στον αντίποδα της – προ διετίας – απόφασης της Ολομελείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σήμερα η  αυξημένη, επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο  Ιωάννη Μιχαλακόπουλο έκρινε, με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 απόφασή της, ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οικεία απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, βάσει της οποίας και καθορίστηκαν οι «συντεταγμένες» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από Μάιο έως Οκτώβριο.\

Βασικό επιχείρημα ήταν το γεγονός ότι η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα – τουριστική κίνηση.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος μόνον της χώρας  και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, κατά τρόπον ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος διατυπώνει, δε,  σαφώς την άποψη ότι από το Σύνταγμα δεν απορρέει σχετική απαγόρευση για τα εμπορικά καταστήματα.

Το ΣτΕ απέρριψε στο σύνολό τους τις  αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες, κάνοντας δεκτές τις παρεμβάσεις (υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης) πλείστων όσων φορέων, μεταξύ άλλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η μειοψηφία των τριών μελών

Μειοψηφούντες στάθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και σχετική σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Η μειοψηφία επεσήμανε ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ, το 2017, που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη τη λειτουργία των καταστημάτων, έχει τη δέουσα τεκμηρίωση.

Προσθέτει, δε, ότι ο νόμος 4472/2017 (άρθρο 49) καταλαμβάνει τον δήμο Αθηναίων στο σύνολο της εδαφικής του έκτασης, για όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες καταστημάτων, χωρίς να προκύπτει η απαιτούμενη τεκμηρίωση από τη διοίκηση μιας τέτοιας ευρείας, γενικής και άνευ εξαιρέσεων επέμβασης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ελληνική  Συνομοσπονδία  Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας καθώς και 28  φορείς.

 

 

https://www.tovima.gr/2019/01/08/society/ste-syntagmatiki-i-leitourgia-ton-katastimaton-tis-kyriakes/